Obsah článku
K tomuto článku sme si prizvali aj kamaráta cestovateľa, ktorého sme spoznali cez Facebook. Pár mesiacov pred odletením do Ázie. Riešil totiž rovnaký problém ako my, víza do Číny. Následne sme sa stretli aj na letisku, a počas celej cesty sme sa semtam na ostrove stretli. Jožka Šarinu z Bratislavy sme oslovili, pretože jedlo a street food je jeho vášeň a tušili sme, že bude mať vytvorenú kvalitnú foto-dokumentáciu všetkých možných dobrôt. Celý článok o Street foode na Langkawi aj v Kuale Lumpur ti teda prostredníctvom nás vyrozpráva Jožko. Poďme na to!
Iný zážitok
Priznám sa, hneď ako sme kúpili prvé letenky do Malajzie, napadlo mi, že to bude fajn trip za skvelým street foodom. Do toho času som síce ochutnal jedlo na ulici v Aténach, Londýne, Paríži, Ríme, Berlíne, Moskve, či Istanbule, prípadne na hipsterských streed food trhoch v našom hlavnom meste Bratislava, kde si človek mohol dať gyozu za 6€ a hot dog za 9€, ale relácia v RTVS, Cestou necestou, kde boli odvysielané dva diely, Kuala Lumpur a Langkawi (Kedah) ma pripravili na celkom iný zážitok.
Jedlá počas dňa
Raňajky
Ako vyzerali naše raňajky? Snáď ako každého na Langkawi – Roti canai. Placka s omáčkou, pripravená na ulici alebo v raňajkovej reštaurácii. Na dovolenkách zvykneme jedávať tam, kde domáci, osvedčilo sa nám to. Takže kde sme ochutnali prvé ráno, už sme zakotvili natrvalo. Pár centov sprepitného malo za následok, že personál si nás pamätal aj o pol roka, keď sme sa vrátili.
Roti canai je teda placka, podávaná väčšinou s cícerovou omáčkou dochutenou chilli, môže byť plnená vajíčkom, alebo banánom. Prípadne dámska verzia s omáčkou z kondenzovaného mlieka. V Thajsku sme ochutnali ďalšie varianty, v ktorých bola šunka, slaninka, mango, ananás, čokoláda, či kokos. Pravdupovediac, celú dovolenku sme raňajkovali iba roti.
Porcia pre tri osoby, s minerálkou nás stála asi 8 RM, čo je v prepočte 1,70€.
Obed
Cez deň sme veľa toho nenajedli, teplo, väčšinou niekde na pláži, alebo v miestnej reštaurácii opekanú ryžu s niečím (nasi) prípadne opekané rezance s niečím (mee), prípadne thajskú verziu, pad thai s niečím. O tom, že sme volili takmer výlučne extrémne pikantné verzie, netreba pochybovať.
Ochutnali sme aj ostro-kyslé niečo s ryžou s niečím, polievku z Indonézie s niečím, hovädziu polievku s niečím… všetko za skvelé ceny. But… who knows. 😀
A potom večer…
Samozrejme, highlight celého dňa mal prísť večer. Aj prišiel. Nočné trhy začínajúce po 16:00 trvajúce do cca úplného zotmenia. Trhy sú zamerané predovšetkým na hotové jedlo, nájdu sa však aj čerstvé ryby, zelenina, ovocie, mäso. Konajú sa každý deň na inom mieste na ostrove. Navštívili sme viaceré z nich, ponuka jedla bola neskutočná. Malajská kuchyňa je ovplyvnená čínskou, indickou a je považovaná za jednu z naj na svete.
Medzi jedlami prevládali v obrovských wokoch čerstvo pripravované opekane rezance, mee, hotové za pár minút, prípadne opekaná ryža. Na pultoch nespočetné množstvo jedál, pripravených okamžite k odberu. Spotreba plastových obalov extrémna. Malajzia spolu s Thajskom je jeden z najväčších znečisťovateľov morí a oceánov plastami.
(Ne)skutočne pestrá ponuka
Z jedál vynikalo kuracie mäso, vyprážané podobne ako u nás, v litroch oleja na polmetrovom plameni. Pekne stále s ryžou, ostro-kyslou a sójovou omáčkou. Ochutnal som aj klasický rezeň s ryžou, bol však tak dokonale vyklepaný, že mal snáď len jednu stranu.
Na pultoch rozvoniavalo niekoľko druhov placiek, plnených hovädzím, kuracím mäsom alebo zeleninou. Nechýbala základná potravina, ryža, alias nasi lemak, pripravená s kokosovým mliekom, sambalom a ančovičkami podávaná v úhľadných pyramídkach z banánových listov a z novín.
Najviac som sa tešil na satay, grilované mäsko na paličkách, kuracie, hovädzie, krevety. Človek si vybral podľa chuti, do igelitového vrecka dostal arašidovú omáčku, cibuľu, uhorku, do ruky tzv. rice cake a hostina mohla začať.
Ovocie a sladké jedlá
Keďže som cestoval s manželkou a dcérou, ochutnávka sladkých jedál nás neminula… Iste, vynechali sme tortu s plnkami a šľahačkou, aj sépie v sladkom sirupe nás nechali chladnými. Ale niečo na spôsob palaciniek, asi z kukuričnej krupice, s orechovou plnkou, tak to nám išlo parádne.
Ale úplná topka bola a aj je mango sticky rice… čiže lepkavá ryža s kondenzovaným mliekom s čerstvým ananásom… jednoduché ale vynikajúce.
Samostatnou kapitolou bolo ovocie. Na trhoch snáď každé tropické, aké sa dá predstaviť. Obľúbili sme si hlavne čerstvé šťavy a naozaj sme okoštovali snáď všetky… Ananás, dragon fruit, melón, kokos, banán, passion fruit, rambutan, mango.
Čo sa štiav týka, dostalo ma mango, o ktorom som vyhlásil, že je lepšie ako pivo. A za tým si stojím.
Už keď sme pri ovocí, nedá mi nespomenúť kráľa ovocia v Malajzii, durian. Ochutnali sme, jedna skúsenosť stačila. Úžasná aróma zaplavujúca celé ulice a zákaz nosiť ho do hotelov vraví za všetko. Skúsili sme čerstvý, nanuk, čokoládu, cukríky… ale nabudúce uprednostníme radšej horalky zo Sedity. ????
Jedlo v hlavnom meste Malajzie
Na záver by som spomenul skúsenosť s Kuala Lumpur. Známu Petaling Street a China market sme obišli s tým, že, veď sa vrátime… ochutnáme čínske jedlo a gaštany pečené v káve, ktoré sme videli v reportáži v TV. A to bola chyba.
Navštívili sme rôznymi cestovateľskými webmi korunovanú kráľovnú street food v Kuala Lumpur, Jalan Sultan Street. Pre nás to bolo jedno veľké sklamanie. Pasca na turistov, ulica plná preplnených reštaurácii, vzdialená predstave street foodu.
Tak sme aspoň v zastrčenej reštike ochutnali klasiku, nasi lemak ayam… kokosovú ryžu s kuracím stehnom, sambalom, ančovičkami, uhorkou, cibuľou. Ako dezert sme si neodpustili vyprážané banány.
Pri našej druhej návšteve Kuala Lumpur, sme chceli napraviť chybu, a vrátiť sa na China market a Petaling street. Neuvedomili sme si, že je 18.3.2020 a prvý deň celonárodného lockdownu, ktorý trvá dodnes.
Na druhej strane, kto má foto z vyľudneného čínskeho trhu? Bolo nemožné v meste sa najesť, horko ťažko sme našli jednu thajskú reštauráciu a take away. Toto bol skutočný návrat ku koreňom street foodu a zatiaľ naša posledná skúsenosť.
Nižšie je kompletná fotogaléria. Ak ťa táto téma zaujíma určite si ju preklikaj.